Logo Novon

Duurzaam schoonmaken in de schoonmaakbranche

Maatschappelijk en duurzaam ondernemen is de laatste jaren niet meer weg te denken uit de schoonmaakbranche. Dagelijks zorgen schoonmaakbedrijven dat locaties verspreid door het hele land op een verantwoorde manier worden schoongemaakt. Daarnaast staat ook duurzaamheid in het personeelsbeleid steeds meer centraal. In deze blog worden verschillende duurzaamheidsoplossingen in de schoonmaakbranche besproken.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Om een eind te maken aan onder meer armoede, ongelijkheid en klimaatverandering zijn er 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) opgesteld. Deze doelen zijn opgesteld door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties en richten zich op een duurzame wereld. De doelen geven bedrijven handvaten om bij te dragen aan een eerlijke en rechtvaardige wereld. Een groot deel van de (schoonmaak)bedrijven in Nederland baseren hun duurzaamheidsdoelen op de SDG’s. Op deze pagina vind je hier meer informatie.

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en materialen

Veel schoonmaakmiddelen bevatten chemische ingrediënten die schade kunnen toebrengen aan het milieu. Chemische middelen blijven namelijk gemakkelijk achter in het riool van zuiveringsinstallaties. Daarnaast kunnen chemicaliën op termijn ook nog eens schadelijk zijn voor mensen die er dagelijks mee in aanraking komen. Om deze redenen is het belangrijk om gebruik te maken van schoonmaakmiddelen met de juiste duurzaamheidskeurmerken. Voorbeelden van keurmerken zijn Nordic Ecolabel, EU Ecolabel en Clainright.

Overdosering van schoonmaakmiddelen 

Een belangrijk onderdeel van duurzaam schoonmaken is de dosering van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. De juiste dosering zorgt voor een efficiënter gebruik en een beter resultaat. Om dit te realiseren maken veel schoonmaakbedrijven gebruik van een doseringssysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat een emmer of sprayflacon met de juiste dosering gevuld wordt. Op deze manier hoeven medewerkers ook niet in aanraking te komen met de schoonmaakmiddelen. 

Duurzame schoonmaakmethodieken

Naast de duurzame schoonmaakmiddelen kan er ook gedacht worden aan duurzame methodieken. Een voorbeeld daarvan is de inzet van de microvezelmethodiek. Deze methodiek met een microvezeldoek zorgt ervoor dat er 95% minder water wordt gebruikt dan bij andere schoonmaakmethodes. Een ander voordeel van deze methodiek is dat schoonmaakmedewerkers veel minder lichamelijke inspanning hoeven te verrichten. Een microvezeldoek ligt makkelijk in de hand, heeft een groot oppervlak met ontelbare kleine vezels en neemt het vuil snel op.

Een andere, innoverende manier schoonmaken is het gebruik van ozonwater. Dit is water dat is gestabiliseerd waardoor het een hoog gehalte ozon bevat. Dit molecuul is opgebouwd uit drie verschillende zuurstofatomen. Dit zorgt weer voor een sterke reinigende en ontsmettende werking. Het ozonwater vervangt daardoor alle chemische schoonmaakmiddelen die dagelijks gebruikt worden. Het is niet alleen duurzamer, maar ook nog eens krachtiger tijdens het schoonmaken en veiliger voor de medewerkers die er mee werken.

Samen streven naar een duurzame toekomst

Natuurlijk doen wij bij Novon ons best om de energiebesparende maatregelen elke dag zo goed mogelijk te handhaven. Daarnaast vinden wij het ook belangrijk dat onze opdrachtgevers bewust worden van duurzaam ondernemen. Dit doen we door regelmatig met opdrachtgevers om tafel te gaan en de mogelijkheden voor energiebesparing op papier te zetten. 

Samen met Groveko, onze leverancier van schoonmaakmiddelen, hebben wij het Smart Delivery System ontwikkeld. Onze schoonmaakmedewerkers scannen in de voorraadkast een QR-code en geven aan welke producten nodig zijn. De servicechaffeur van Groveko vult de werkkast en neemt de lege verpakkingen retour. De lege verpakkingen worden gerecycled. Doordat het bijvulmoment wordt opgenomen in de dagelijkse route van de chauffeur zijn er geen onnodige reisbewegingen.

Duurzaam personeelsbeleid

Proactief meedenken met onze opdrachtgevers en hun medewerkers vinden wij essentieel. Deze visie heeft er onder andere voor gezorgd dat wij een voorbeeldfunctie vervullen in de regio. Onlangs heeft dit zelfs geleid tot een benoeming tot een van de zes pioniers van sociale innovatie. Deze benoeming is gedaan door de provincie Overijssel.

De laatste jaren is sociaal ondernemen in de schoonmaakbranche ook steeds gangbaarder. Organisaties vinden het belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden voor een betere toekomst. Het is een bewuste keuze in de bedrijfsvoering om een balans te vinden tussen medewerkers en de werkzaamheden. Bij Novon geloven we dat medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen als ze zich op hun plek voelen binnen de organisatie.

Aan de slag met duurzame schoonmaak?

Is uw bedrijf ook toe aan duurzame en verantwoorde reiniging door een duurzaam schoonmaakbedrijf? Neem dan eenvoudig contact op via het contactformulier. Samen gaan we op zoek naar een schoonmaakoplossing die past bij uw bedrijf én de toekomst!

Duurzaamheidsrapport

Maatschappelijk en duurzaam ondernemen is voor Novon erg belangrijk. Daarom stelt Novon elke twee jaar een duurzaamheidsrapport op. In dit rapport komen een aantal van de SDG’s terug, maar ook andere onderwerpen die het afgelopen jaar hebben bijgedragen aan het verduurzamen van de organisatie. Het duurzaamheidsrapport van 2021 zal binnenkort verschijnen.

Vrijblijvend advies aanvragen
Op zoek naar een baan in de schoonmaak?