Thomashuis Ruinerwold

Motivatie Nico & korte omschrijving doel:

Wij, Sander en Danielle Hut, zijn zorgondernemers van Thomashuis Ruinerwold. We hebben op franchisebasis een kleinschalige woonvorm voor mensen met een verstandelijke- en/of meervoudige beperking.

De onvrede over de huidige werkwijze in de zorg maakte dat wij gingen zoeken naar een vorm van zorg bieden waarin we de verstandelijk beperkte medemens in zijn/haar eigen kracht zetten zodat hij/zij het gevoel heeft mee te tellen in de maatschappij en daardoor volwaardig burger is.

9 Jaar geleden hebben wij de stap genomen en samen met onze 9 bewoners wonen wij nu heel gelukkig in Ruinerwold en zijn onze bewoners onderdeel van de Ruinerwoldse samenleving. Door onze bewoners goed te leren kennen en te onderzoeken wat zij nu echt leuk vinden kunnen wij hen in hun eigen kracht zetten.

Twee jaar geleden hebben enkele bewoners samen met vrijwilligers een tuintje opgeknapt en weer leefbaar gemaakt voor iemand die dit zelf niet meer kon. Deze bewoners waren, nadat meneer erg blij was met het eindresultaat, zo trots op zich zelf dat ze met een van oor tot oor glimlach terug kwamen van deze klus! Iedere keer wanneer we langs het huis en de tuin van deze meneer kwamen werd er benoemd door bewoners dat het een leuke klus was en dat meneer zo blij was. Zoals ze zelf zeiden: “hard gewerkt voor deze meneer, hij was helemaal blij.”

Voor ons was die opmerking een signaal! Deze bewoners hebben iets gevonden wat ze erg leuk vonden en waarbij het gevoel van eigenwaarde en vooral de zelfstandigheid zo groeide dat we dit niet zomaar konden laten liggen. Onze bewoners zijn niet zwak (wordt wel eens gezegd) maar wanneer je hen in hun eigen kracht zet kunnen zij zo veel meer dan mensen denken.
Het idee was geboren: “wij gaan mensen die niet meer zelf kunnen of financieel niet draagkrachtig genoeg zijn een helpende hand bieden in de vorm van klussen in de tuin of daar waar maar nodig.”

Wij willen geen geld voor de klussen omdat onze bewoners een pgb-budget hebben waaruit zij de kosten van dagbesteding, zoals dat dan heet, kunnen betalen. Deze betalen zij aan ons en daarvan zetten wij de begeleiding in.

In 2017 zijn we op de maandag en dinsdag van start gegaan en hebben we al vele mensen blij mogen maken met de komst van onze bewoners en het werk dat zij verrichten. Bewoners komen terug met verhalen en een voldaan gevoel. Ze vertellen aan hun familieleden wat ze hebben gedaan op de maandag en dinsdag en je ziet dan trotse gezichten!

Het initiatief van Novon vinden wij supergaaf en we voelen ons erg vereerd met het feit dat Nico Huiskes aan ons heeft gedacht!
Met geld van jullie zouden wij heel graag nieuwe harken, schoffels, bezems, stoffers en blikken, handgereedschap, een bosmaaier, nieuwe verlengsnoeren, kantentrimmer, bus inrichting of een keet kunnen aanschaffen. Zo zouden we kunnen uitbreiden en nog meer mensen gelukkig kunnen maken.

We wensen jullie succes met het uitzoeken van 25 goede doelen en wanneer we niet tot de uit gekozen doelen behoren vonden wij alleen al de gedachte aan ons een kado! Hartelijke groeten van alle bewoners en zorgondernemers van Thomashuis Ruinerwold.