Molen Rispens

Motivatie Tjally:

Het in stand houden van deze poldermolen.

Korte omschrijving doel:

Molen Rispens is gebouwd in 1821 door Arjen Gerbens Timmenga, mtr. molenmaker tot Oosterend. Op 27 november 1821 sloeg de molen het eerste water uit. Hij bemaalde tot 1964 de Rispenserpolder, 145 hectare groot. Tot 1948 had de molen nog een houten bovenas, welke in dat jaar door een ijzeren Westra exemplaar werd vervangen. Rispens is een rietgedekte Friese muonts op een gemetselde onderbouw. De kap is met witte verticale planken gedekt.

In 1964 is de molen buiten gebruik gekomen door de bouw van een elektrisch gemaal en in 1966 werd de gemeente Hennaarderadeel eigenaar (tegenwoordig gemeente Littenseradiel). De gemeente heeft de molen vanaf de jaren 80 vrijwel niet meer onderhouden. Rispens stond er vervolgens jarenlang verwaarloosd bij en veranderde in een bouwval. Niet erg fraai, mede vanwege het feit dat de molen onder de vleugels van het polderbestuur, voor 1966, wel goed onderhouden werd. Het was destijds één van de meest origineel behouden poldermolens in Friesland.

In 1992 is het achtkant in plastic verpakt, de kap en het gevlucht lagen al lange tijd bij de Gemeenteopslag te Wommels. In 1994 is de molen gerestaureerd en tevens verplaatst, waar de molen weer water uit kon malen. De molen is sindsdien regelmatig op vrijwillige basis in gebruik en als de wind het toelaat wordt er gemalen. De molen is sinds 1994 weer maalvaardig. Het bijzondere bord met gedicht (anno 1821) is na de verplaatsing weer in de molen komen te hangen.